La ciutat de Lleida es convertirà els dies 28 i 29 de novembre en la capital del dret amb la celebració de la sisena edició del Congrés de l’Advocacia Catalana. L’esdeveniment, organitzat pel Consell i que es farà al Palau de Congressos La Llotja, comptarà amb la participació de més de 300 professionals del dret, entre ponents i congressistes, que debatran sobre el futur de la justícia i abordaran qüestions clau per a l’exercici de la professió en un context de profunds canvis socials, tecnològics i normatius.
El Congrés s’estructura a través de tres grans itineraris sobre aspectes processals, aspectes pràctics en l’exercici de la professió i Dret Civil Català. A partir d’aquí, el programa combina debat i formació pràctica amb l’objectiu d’aprofundir en les temàtiques més rellevants, adquirir coneixements i compartir experiències.
La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de Tortosa, Marta Martínez i Gellida, ha indicat que un dels desafiaments que centrarà una part del Congrés serà l’anàlisi de l’impacte de la digitalització en la justícia. “L’evolució de les eines digitals, les oportunitats i amenaces de la intel·ligència artificial i els reptes ètics i legals vinculats a l’ús de les noves tecnologies són algunes de les qüestions que més preocupen avui a l’advocacia”, ha assenyalat la presidenta del Consell.
Un altre aspecte que es tractarà al llarg del Congrés és l’afectació que poden tenir els canvis socials i laborals en la defensa dels drets fonamentals, especialment en situacions de vulnerabilitat i protecció de col·lectius determinats. “Només cal donar un cop d’ull al món per adonar-se que l’advocacia, també en el nostre país, ha d’estar preparada per garantir l’estat de Dret en totes les circumstàncies”, ha afegit Martínez.
Per la seva banda, la responsable de la Comissió de Formació del Consell i degana del Col·legi de Terrassa, Carmen Oriol, ha remarcat la necessitat de seguir impulsant el Dret Civil Català i l’ús de la llengua catalana en el món de la justícia perquè “ens ha de permetre traçar estratègies per promoure’n l’ús en tots els àmbits jurídics, tant des de l’advocacia com des de l’administració judicial”, diu Oriol. Precisament, a banda de totes les ponències sobre Dret Civil Català, una de les taules rodones del Congrés tractarà sobre la proposta perquè el català sigui llengua oficial a la Unió Europa, la seva viabilitat i la repercussió que això pot tenir per a la promoció de l’ús del català.
Modificació de la normativa de l’advocacia catalana
Al llarg del Congrés també es presentarà la proposta de modificació que s’ha realitzat sobre la normativa de l’advocacia catalana, que no es renova des de l’any 2019. “Aquesta és l’eina principal que regula les funcions dels advocats i advocades que exerceixen a Catalunya i tot el seu marc normatiu i de règim disciplinari, però sobretot posa l’accent en la correcta prestació de la professió entesa com un servei cap a la societat”, ha explicat el vicepresident del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de Granollers, Joan Martínez. “És evident que en una època de canvis socials, tecnològics i legals, és imperatiu també adaptar la nostra pròpia normativa per ser més eficients”, ha afegit el vicepresident.
Les inscripcions al Congrés de l’Advocacia Catalana estaran obertes fins el 26 de novembre, dos dies abans de la seva inauguració. La degana amfitriona del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Antònia Martí, ha indicat que l’elevat ritme d’inscripcions ja està provocant que alguna de les activitats programades tingui les places exhaurides. “És evident que els professionals de l’advocacia, com la majoria de la societat, estem en un procés de canvis que ens obliga a adaptar-nos i formar-nos per seguir prestant un servei de qualitat”, ha manifestat Martí. La degana de Lleida considera que el Congrés serà una oportunitat per “explorar innovacions, compartir coneixements i participar en discussions han d’enriquir la nostra pràctica jurídica”.
L’acte d’inauguració del Congrés, el dijous dia 28 de novembre, comptarà amb les intervencions de l’alcalde de Lleida, Félix Larrosa, i la Secretària general del Consejo General de la Abogacía Española, Encarna Orduna, a més de Marta Martínez i Antònia Martí. La clausura de l’endemà divendres dia 29 estarà presidida pel conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. En el transcurs del Congrés també es farà el lliurament de la Creu de l’Advocacia Catalana als expresidents del Consell Mª Eugènia Gay, Joan Ramon Puig i Encarna Orduna.
Aquest congrés a Lleida es celebra tres anys després de l’anterior, que es va fer al novembre de 2021 a la ciutat de Girona. El programa sencer es pot consultar al web www.congresadvocacia.cat
Lleida, 19 de novembre de 2024